Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Με αφορμή ένα αρθρο για τους μεταναστες...

Μια απάντηση στο άρθρο που έγραψε ο Γ.Σιδερης στο protagon. gr με τον προκλητικό τίτλο: "Έγραψε ο Καβάφης για τους λαθρομετανάστες;"

Το άρθρο θα το βρείτε εδώ

Η απάντηση μου λοιπόν ήταν η εξής:

Η διακίνηση των ανθρωπων στους νεοφιλελευθερους καιρούς δεν ειναι επιθυμητη (ετσι λένε τα μαρξιστικά μου βιβλία) για αυτο και υψωνονται τειχη σε διαφορα σημεια του κόσμου (όχι μόνο μεταξύ κρατων αλλά και μέσα σε πόλεις). Μιλώντας παντα για τη μετακίνηση των φτωχών στα μέρη των πλουσίων γιατί την αντιστροφη κανεις πλούσιος δεν την επιλέγει. Ο νεοφιλελευθερισμός προτιμά την απειλή της εισόδου των ξένων για τον εκφοβισμό του ντόπιου πληθυσμού με σκοπό τον έλεγχο του και όχι την ελευθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Με μερική εισροή μεταναστών καταφερνει να ελεγξει τα μεροκάματα δε χρειάζεται κάτι παραπανω. Ετσι η προπαγάνδα του παιζει συνεχως με αυτη την απειλη, με αποτελεσμα καποιοι ανθρωποι να νιώθουν τους μεταναστες σαν εισβολεις παραβλέποντας ότι μιλάμε απλά για φτωχες οικογένειες. Εκει πάνω μπλέκεται και ο εθνικιστικός χώρος και προβάλει το σαθρό επιχείρημα της "αλλοίωσης της καθαρότητας της εθνικής μας ταυτότητας", ένα επιχείρημα που δεν εχει καμία λογική βάση καθώς η εθνική ταυτότητα μεταβαλλόταν πάντα και θα μεταβάλλεται στους αιώνες των αιώνων.

Τα αρθρα του Σιδερη ξεκινούν από την υιοθέτηση των χοντροειδων και υπεραπλουστευμένων επιχειρήματων της ακροδεξιάς και πολύ συχνά όπως είναι φυσικό καταλήγουν στην στοχοποίηση της Αριστεράς. Το λυπηρό είναι ότι για άλλη μια φορά στην ιστορία αυτού του κόσμου διαπιστώνεται ότι ο κεντρώος χώρος κυοφορεί το φασισμό υιοθετώντας το ακροδεξιο οπλοστάσιο :
1) χοντροειδείς αναλύσεις και λογικά άλματα που ειναι προιοντα μυαλων σε συγχυση
2) στοχοποίηση των διανοουμένων και του "προοδευτικού χώρου"
3) επιθυμία για άγρια καταστολή και τηρηση του νομου και της τάξης με κάθε θυσία.

Ετσι το protagon γίνεται σιγά σιγά από "ιστοριες για να σκεφτομαστε διαφορετικά" σε "ιστορίες για να σκεφτόμαστε συντηρητικά" και αρχιζει να θυμίζει antinews.

Το πρόβλημα με τους μεταναστες είναι ότι είναι πολύ σύνθετο για να το αφησουμε στην ακροδεξιά ρητορεία.
Το πρόβλημα ξεκινά με την μετατροπή των χωρών του τριτου κόσμου σε εμπόλεμες ζώνες και την εκμετάλευση των πόρων τους από εμάς (του Δυτικού κόσμου). Από που νομίζεται προέρχεται ο πλούτος μας;
Το πρόβλημα συνεχίζεται με τους πολυαγαπημένους εταίρους μας που χρησιμοποιούν την ίδια την Ελλάδα και τις αλλες περιφερειακές χώρες σαν τοίχο "προστασίας" της κεντρικής Ευρώπης και επαναπροωθούν τους μετανάστες στην πρώτη χώρα εισόδου στην ένωση δλδ σε εμας. Και δυστυχως οι ελληνικες αρχες έχουν βαλει την υπογραφή τους σ' αυτό.
Το πρόβλημα καταλήγει να αφήνεται στην τυχη του από τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα την γκετοποίηση περιοχών και την διόγκωση της μαφίας που βρίσκει πλέον έυκολα πληθώρα εξαθλιωμένων. Αυτά βέβαια ίσως να ειναι και τα ζητούμενα από τον καπιταλισμό καθώς ανοιγει ένα νέο πεδίο αναπτυξης επιχειρηματικών δράσεων και κερδοφορίας, αυτό της ασφάλειας.

Για αυτό όταν οργιζόμαστε πρεπει πρωτα να σκεφτούμε προς τα που θα ριξουμε τα βέλη μας.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλατεία Βικτωρίας

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου.

AΥΓΗ 13.1.2011

chien andalou είπε...

Αν ενοεις αυτό το άρθρο

http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23497:2011-01-07-00-11-08&catid=23:2010-06-28-15-23-54&Itemid=59

ειναι πραγματι μια συνετη αποψη για συζητηση.

Ανώνυμος είπε...

ides file pos exelihthikan ta pragmata me tin apergia pynas ton metanaston?Andilamvanese posi ponyria hryastike kapios gia na htypisi tin enia tu panepistimiaku asylou? Jenny Iliopoulou

chien andalou είπε...

@Jenny Iliopoulou
Το πανεπιστημιακό άσυλο το συζητάμε γιατί η διαμορφωμένη από τα ΜΜΕ άποψη από της κοινής γνώμης και γενικά οι ιδέες αυτού που αποκαλούμε μεσαίος χώρος, ολοένα και περισότερο καθοδηγείται από την ακροδεξιά ρητορεία.
Παράδειγμα:

https://twitter.com/Karpetopoulos/status/29883627500216321

Αλλά ευτυχώς αυξάνονται και οι πιο ψυχραιμες φωνές όσο καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός. Παραθέτω δύο:

http://www.salata.tv/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%8D%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE


http://arkoudos.com/blog/?p=2556